اجلاس داووس، آوردگاه جدید اروپایی ها با ترامپ

اجلاس داووس، آوردگاه جدید اروپایی ها با ترامپ نیو باكس: وین - ایرنا - اجلاس سالانه مجمع جهانی اقتصاد كه از سه شنبه (فردا) تا جمعه این هفته با حضور سران اروپا و رئیس جمهوری آمریكا در داووس سوئیس برگزار می شود، بار دیگر به صحنه ای برای زورآزمایی دو طرف بعد از اجلاس گروه 20 در تیرماه گذشته تبدیل خواهد شد.


داووس شهر كوچكی در منطقه كوههای آلپ سوئیس است كه در ماه ژانویه هر سال میزان اجلاس مجمع جهانی اقتصاد با حضور شمار زیادی از روسای جمهوری، نخست وزیران، رهبران تجاری و بانكی و اقتصاددانهای جهان است و در این اجلاس پنل ها و میزگردهای مختلف و متنوعی برگزار میشود و در حاشیه آن هم دیدارهایی خصوصی بین سیاستمداران و مقامات اقتصادی برای بررسی مسائل روز برگزار می گردد.
در اجلاس امسال داووس دهها پنل و میزگرد كارشناسی و سخنرانی با موضوعات مختلفی همچون اقتصاد دیجیتال، سامانه های انرژی، پارادایم های جدید سلامت و بهداشت، آوارگان، دورنمای علمی جهان، تاثیرات طرح 'یك كمربند و یك جاده' چین و موضوعات دیگر برگزار می گردد.
همچنین با مطرح شدن بحث آزارهای جنسی در آمریكا و اروپا در ماههای گذشته، در اجلاس امسال مجمع جهانی اقتصاد موضوعات در رابطه با نابرابری و شكاف جنسیتی هم در پنلها و میزگردهای مختلفی مورد بحث قرار می گیرد.
بدین سبب امسال برای نخستین بار تمام افرادی كه ریاست مشترك اجلاس را بر عهده دارند، زن هستند و اجلاسی با ریاست تمام زنانه برگزار میشود.
اجلاس امسال مجمع جهانی اقتصادی با شعار 'ایجاد آینده ای مشترك در جهانی اختلاف زده' و در حالی برگزار می گردد كه بنا به گزارش پایگاه رسمی مجمع داووس، محیط جهانی به میزان شگرفی تغییر كرده و اختلافات ژئواستراتژیك در جبهه های مختلف ظهور كرده كه نتایج گسترده سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خواهد داشت. از این رو چهل و هشتمین نشست سالانه مجمع جهانی اقتصادی می خواهد رهبران جهان از سطوح مختلف را برای تولید یك روایت مشترك به منظور بهبود اوضاع جهان گرد هم آورد.
با اینكه بیان این هدف دلنشین روی كاغذ و صفحات مجازی كار آسانی است، اما در عالم واقع انتظار می رود اجلاس داووس همانند اجلاس گروه 20 در تیرماه گذشته به صحنه بروز اختلافات دیدگاهها در زمینه سیاستهای جهانی تبدیل گردد. حضور دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا در اجلاس امسال داووس از هم اكنون حواشی پررنگی را برای این اجلاس بوجود آورده و همه نگاهها به برخورد او با سران اروپایی و هند است.
اجلاس داووس سال گذشته (2017 ) چند روز پیش از مراسم تحلیف ترامپ آغاز شد و روز جمعه 20 ژانویه همزمان با مراسم شروع به كار ترامپ به آخر رسید. علاوه بر مقاماتی از دولت اوباما، 'آنتونی ساكراموچی' از مدیران مالی نیویورك از سوی تیم ترامپ در اجلاس سال گذشته شركت كرده بود. امسال ترامپ با وجود مشكلات داخلی آمریكا، با هیات بزرگی متشكل از ركس تیلرسون وزیر امور خارجه، استیو منوچین وزیر خزانه داری و جرد كوشنر دامادش در داووس خواهد بود.
پس از حضور بیل كلینتون در اجلاس داووس در سال 2000 این نخستین بار است كه یك رئیس جمهوری آمریكا در این اجلاس حاضر می گردد. جرج دبلیو بوش و باراك اوباما هیچگاه در داووس حاضر نشده بودند.
در این حال كاخ سفید در روز 9م ژانویه با بیان حضور ترامپ در داووس به شكلی جهانیان را متعجب كرد، چون كه اجلاس داووس بعنوان یك گردهمایی از نخبگان و نمایندگان نظام سیاسی مستقر به حساب می آید كه ترامپ از آنان انتقاد كرده و خویش را با دیدگاههای پوپولیستی و بعنوان ضد نظام سیاسی مطرح كرده است. اما سخنگوی كاخ سفید تصریح كرد كه رئیس جمهوری آمریكا از هر فرصتی برای مطرح كردن ایده 'اول آمریكا' در جمع رهبران جهان استقبال می كند و می خواهد سیاستهای خویش را در خصوص تقویت شركتها و صنایع آمریكایی را ترویج كند. ترامپ ساعت 14 جمعه آینده در مجمع داووس سخنرانی می كند.
حضور ترامپ باعث نارضایتی كشورهایی خواهد شد كه ترامپ به اشكال مختلف همچون در توییتهای خود به آنان حمله كرده است. كشورهایی همچون آلمان، انگلیس، كانادا، مكزیك، چین، پاكستان و قطر همچون كشورهای هستند كه ترامپ در توییتهای خود آنان را در زمینه های اقتصادی و سیاسی هدف حمله و انتقاد قرار داده است، اما رویارویی اصلی با اروپا و چین در زمینه مسائل سیاسی و تجاری خواهد بود.
اجلاس امسال داووس فردا سه شنبه، با سخنرانی 'نارندرا مودی' نخست وزیر هند آغاز و جمعه با سخنرانی ترامپ تمام می شود. سال گذشته 'شی جینپینگ' رئیس جمهوری چین در سخنرانی خود از ضرورت پر كردن خلاء رهبری جهانی به دنبال سیاست خارجی 'آمریكا اول' ترامپ سخن گفت.
در اجلاس امسال هم می توان انتظار مواضع مشابهی را از هیات چینی داشت اما در عین حال سخنرانی مودی نخست وزیر هند در روز اول مجمع داووس هم بسیار مورد توجه قرار دارد. هند هم اكنون پرجمعیت ترین دمكراسی جهان و هفتمین اقتصاد بزرگ جهان است و انتظار می رود تا سال 2050 به دومین اقتصاد بزرگ جهان بعد از چین تبدیل گردد. این درحالیست كه هند تلاش می كند خویش را بعنوان وزنه ای تعادل در آسیا در برابر قدرت روزافزون چین مطرح كند و علاوه بر مسائل اقتصادی هرگونه اشاره ای به مسائل ژئوپلتیك در سخنرانی مودی میتواند معانی خاص خویش را در همكاریهای آینده هند و آمریكا داشته باشد.
در روزهای دیگر این اجلاس سران كشورهای اروپایی دیدگاههای خویش را در مخالفت با ترامپ عرضه خواهند كرد. آنگلا مركل صدر اعظم آلمان كه كشورش بزرگترین اقتصاد اروپا را دارد هم بعد از ماهها درگیری در كشاكشهای سیاسی داخلی آلمان اعلام نموده كه در اجلاس داووس حاضر خواهد بود اما در حالیكه او هنوز موفق به تشكیل دولت در آلمان نشده و صحنه سیاسی آلمان تا حدی دچار بی ثباتی شده است، انتظار می رود كه 'امانوئل مكرون' رئیس جمهوری فرانسه چهره شاخص رهبران اروپایی در اجلاس امسال داووس باشد. مكرون در ابتكاری جالب خیلی از رهبران تجاری و اقتصادی حاضر در اجلاس داووس را امروز (دوشنبه ) به كاخ 'ورسای' فرانسه دعوت كرده تا آنان را به سرمایه گذاری در فرانسه تشویق كند.
رسانه های فرانسه به نقل از مشاوران مكرون گزارش داده اند كه وی در سخنرانی روز چهارشنبه خود در داووس دیدگاههای خویش را در ارتباط با جهانی سازی و نحوه برخورد با نابرابری ها در جهان، تغییرات آب و هوایی و افزایش ملی گرایی در جهان عرضه خواهد نمود.
پائولو جنتیلونی نخست وزیر ایتالیا هم از دیگر رهبران اروپایی حاضر در داووس است. ژان كلود یونكر رئیس كمیسیون اروپا هم امسال در اجلاس مجمع جهانی اقتصاد حضور دارد و سخنرانی خواهد نمود. پس از 20 سال این نخستین بار است كه یك رئیس كمیسیون اروپا در داووس حاضر میشود.
بدین ترتیب شش ماه بعد از حضور پر حاشیه ترامپ در اجلاس سران گروه 20 در هامبورگ آلمان، یك بار دیگر سران قدرتهای جهانی این دفعه در داووس سوئیس رویاروی هم قرار خواهند گرفت.
اجلاس سران گروه 20 در هامبورگ آلمان عصر شنبه 8م ژوییه (17 تیر) سال گذشته در حالی به آخر رسید كه بیانیه پایانی این اجلاس هر چند برای نزدیك كردن دیدگاهها و رسیدن به متنی مورد رضایت همه طرفها كوشش كرد اما نشان داد اختلافات اساسی بین قدرت های بزرگ جهان در مورد سیاست های جهانی همچنان باقی است و این درحالیست كه گزارش ریسك جهانی كه هفته گذشته از جانب مجمع جهانی اقتصاد انتشار یافت، نشان داد كه بسیاری بر این باورند خطر رویارویی سیاسی و اقتصادی بین قدرتهای بزرگ در سال 2018 افزایش یافته است.
از سوی دیگر برای نخستین بار در مدت چند سال قبل ایران در اجلاس داووس حضور ندارد، هر چند هنوز نام جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بعنوان یكی سخنرانهای اجلاس در پایگاه اطلاع رسانی آن به چشم می خورد.
در همین ارتباط خبرگزاری رویترز گزارش داده كه مقامات مجمع جهانی اقتصادی از اظهار نظر در این باره كه آیا لغو سفر جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به دلیل حضور ترامپ بوده است یا نه خودداری كرده اند.
انتظار می رود كه سران اروپایی در سخنرانیهای خود در مخالفت با مواضع دولت آمریكا، به مبحث برجام و اهمیت دیپلماسی چندجانبه هم اشاره كنند اما باید منتظر بود و دید ترامپ كه به زعم خود فرصتی 120 روزه برای رفع ایرادهای برجام مشخص كرده است، در آخرین روز اجلاس در پاسخ به اروپایی ها چه خواهد گفت.
اروپام**1078**1479
بابك جعفری


1396/11/03
13:57:20
5.0 / 5
4737
تگهای خبر: اقتصاد
این مطلب نیوباکس را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۴
نیو باکس
newbox.ir - تمامی حقوق نیو باكس محفوظ است

نیو باكس

بسته بندی و جعبه